• Home
 • Bloggen
 • 12 SMÅ TIPS TIL EN MERE BÆREDYGTIG LIVSSTIL

12 SMÅ TIPS TIL EN MERE BÆREDYGTIG LIVSSTIL

Af Michelle Robért

Alle mennesker omkring jordkloden er blevet mere miljøbevidste, end vi tidligere har været. Specielt her i Danmark, hvor det mærkes at flere og flere går op i bæredygtighed.
Mange mener dog, at det bæredygtige liv lyder udmattende.

Selvom man skal udvide sin opmærksomhed, og være åben for nye måder at leve på, så behøver livsstilen ikke være besværlig.

En bæredygtig livstil kan være let, hvis man starter med små enkelte måder, hvorpå man kan gøre en forskel.

Formålet er at få skabt nye vaner, som er til fordel for miljøet og holde jordens naturlige økologi i balance. Vi skal være mere bevidste om vores handlinger og livstilsvalg.

Denne ændring af hele sin livstil kræver små skridt, og kun at ændre få ting ad gangen, så der kan skabes en stabil tilgang til livstilen - fremt for at føle uoverskuelighed eller utilstrækkelighed.

 

Her er derfor 12 små tips til en enkelt og bæredygtig livstil,- så du kan leve miljøvenligt uden den store indsats:
 • Udskift dine plastposer med stofnet

  Plastik af et af jordens største miljøproblemer, fordi plastik ikke opløses i vores natur.  Det er derfor miljøforurening, når plastik havner i vores have eller på stranden - specielt da dyr ofte forveksler plasten med mad. 

  Prøv derfor at udskifte plastikposen ud med et stofnet, når du er ude og handle eller shoppe.

  Stofnet findes i mange forskellige varianter, som kan passe til enhver stil og nettet kan bruges igen og igen. Det er nemt at have med i lommen, fordi du kan folde det så det intet fylder!

  TIP! Hvis du har en masse plastikposer derhjemme, så kan du bruge dem som en erstatning af skraldeposer. På den måde bliver de ikke blot smidt ud, men har stadig en mening ved deres brug. Du skal selvfølgelig ikke udelukke at genbruge dine plastikposer, når du er ude og handle ind.

   

  • Tænk over dit vandforbrug

  Vandspild er dyrt og helt klart unødvendigt. Tænk gerne på de mindste daglige ændringer, da det er det, der vil hjælpe dig og miljøet. 

  Prøv at bruge proppen i vasken-  eller en balje, når du vasker op - og HUSK at slukke for hanen, når du børster dine tænder.

  Når du skal i bad, så tag et brusebad frem for et bad i badekaret. Det vil spare både vand og tid. Men du behøver selvfølgelig ikke at opgive et bad i badekaret for evigt - prøv blot at minimere brugen. 

  Hvis du yderligere vil gå et skridt videre, så sluk for vandet, når du bruger sæben.

   

  • Vær overvejende omkring dit madspild

  Det er en kæmpe tendens, at vi smider mad ud, når det er overgået udløbsdatoen - men maden kan faktisk stadig godt være spiselig - trods udløbsdatoen er overskredet. 

  Husk på, at datoen blot er en ”bedst før dato" - hvilket vil sige, at maden stadig kan spises.

  Stol dog altid på din næse - hvis maden lugter surt og råddent, så er det nok en god ide at holde sig fra det, og smide det ud. 

  Dog skader et par lysebrune pletter på bananerne ikke. De er stadig perfekte i en smoothie fx.

   

  • Vær vegetar 1 gang om ugen

  En stor del af CO2-udledningen kommer fra fødevareproduktionen, og specielt produktionen af kød trækker et tungt læs af udledningsprocenten.

  Du kan derfor hjælpe med at reducere CO2, hvis du spiser mindre kød.

  Du kan starte ud med at have en ugenlig kød-fri dag eller måske vil du prøve det i weekenderne - valget er dit! Men husk at tage små skridt, hvis du virkelig bare er kød-elsker!

  Du kan altid prøve det og se om det er noget for dig - der findes i hvert fald en masse lækre opskrifter, som er kødfrie og nemme at lave.

   

  • Cykel eller gå - fremt for at tage bilen

  At tage cyklen eller gå - frem for at tage bilen er et klassisk skridt til et mere bæredygtigt liv... Det er også sundere. 

  Så hop endelig op på cyklen, eller find de gode gå-sko frem og tag et skridt ad gangen. Det behøver ikke være lange ture - men du kan altid prøve dig frem og se, hvor langt du kan gå eller cykle.

  Hvis det sunde perspektiv ikke er gevinst nok i sig selv (eller du har for langt at gå/cykle) så kan du i det mindste prøve at tage bussen - eller køre samkørsel med andre i stedet for at starte bilenl

  TIP! Der kan dog godt være samkørsel i DIN bil! På den måde reducerer du mængden af gas og CO2, som slippes ud i atmosfæren.

   

  • Få afmeldt aviser

  Hvis du ikke får læst de aviser eller reklamer, som bliver leveret til dig, og du faktisk bare smider det ud med det samme - så kan du kontakte posten og få fjernet dit navn fra postlisten, således der ikke længere bliver leveret aviser eller reklamer til dig. 

  Det er også en mulighed at du anskaffer dig et "Nej tak til reklamer"-klistermærke, som du kan sætte på din postkasse. På den måde spares der ikke kun tid til at sortere posten til genbrug, men det hjælper også med at reducerer tusinde af træer, som fældes for at producere den uønskede post.

   

  • Betal elektronisk

  Du har nok lagt mærke til at mange af dine regninger kan betales online - så få endelig indstil dem til dét med det samme.

  Derudover ses det også at flere og flere butikker og restauranter tager imod Mobilepay - få derfor hentet appen, så du ikke behøver at have kontanter på dig. 

  Med disse tip kan du nemlig være med til at reducere papirproduktionen af kontanter og regninger, hvilket vil redde flere træer.

   

  • Sluk for elektronikken

  Når du ikke længere bruger tv’et, lyset eller din computer, så sluk og frakobl dem fra stikkonktakten. Selvom de ikke er i brug, så bruger de stadig masser af elektricitet.

  TIP! Du behøver ikke frakoble alle enheder individuelt, hvis du bruger en forlængerledning med afbryder på!

  Ekstra plus: du sparer penge på el-regningen!

   

  • Benyt dig af færre engangsartikler

  En bæredygtig livsstil indebærer at være mere genanvendelig, og dermed genbruge sine hverdagsartikler.

  Prøv at bruge dit eget termokrus, når du skal købe kaffe - eller altid have en vandflaske med dig til genopfyldning. Hvis du er ude og spise is, så vælg vaflen frem for bægeret - og glem nu ikke dit stoffet, når du skal ud og handle.

   

  • Saml og spar på vand

  Når det regner, kan du stille en opsamlings-spand udenfor til at samle vand i. Dette vand kan nemlig bruges til at vande dine stueplanter og haven.

   

  • Genbrug dit tøj

  Tøj kan sagtens bruges mere end en enkelt dag. Vær derfor opmærksom på, om du kan gå med tøjet en dag mere - inden du smider det i vasketøjskurven.

  Du vil ikke kun spare vand og vaskemiddel - men du vil også spare den tid, som det ville tage at ordne vasketøjet. 

  Hvis du er i tvivl og ikke ser beskidte pletter, så benyt dig at dufte-testen, hvor du dufter til tøjet. (Dufter tøjet surt, så bør det nok blive vasket)

   

  • Plant et træ

  Miljøbeskyttelse handler ikke blot om at mindske de skader, som vi har påført jorden, men også om at skabe noget nyt. Derfor kan du plante et træ og vedligeholde det. (Hvem vil ikke have sit egen æble- eller pæretræ?)

  Så plant et træ – det er godt for både miljøret og dig selv.

   

  Jeg håber du kan bruge de små daglige hacks til at indføre mere bæredygtighed i din hverdag.. (Hvis altså du har lyst!)

  Genbrugshilsner
  Michelle - praktikant hos HELLO VINTAGE 

   

  SKRIV EN KOMMENTAR

  Bemærk venligst at kommentarer skal godkendes inden udgivelse...


  TILBAGE TIL TOPPEN
  Language
  Danish
  Open drop down
  -->