• Home
  • Bloggen
  • VASKE-GUIDE: 11 TRIN TIL AT PASSE BEDST MULIGT PÅ DIT TØJ I VASKEN

VASKE-GUIDE: 11 TRIN TIL AT PASSE BEDST MULIGT PÅ DIT TØJ I VASKEN

by Michelle RobértVi elsker jo vores tøj, og derfor vil vi gerne passe så godt på det, som vi kan – OGSÅ når det gælder om at vaske tøjet.

Men ved du egentligt, hvordan du skal vaske dig tøj – så du passer bedst muligt på dit tøj?

Ingen grund til at panikke - vi har lavet en lille guide på 11 trin til dig, så du får vasket dit tøj på bedst mulige måde.

Det kan måske lyde lidt uoverskueligt med 11 trin - men det er en lille pris at betale for at passe godt på dit tøj - også holder dit tøj simpelthen også længere! Det gælder om at skabe en rutine og have det sjovt med det - du prøver trods alt at passe på dit tøj!

 

1. Tjek tøjmærkerne først

Dette er tummelfinger-reglen, når det kommer til tøjvask. Det er her det anvises, hvordan man bør vaske, stryge og tørre sit tøj. Hvis ikke man følger disse instruktioner, så ødelægger man nemt sit tøj, så det er vigtigt man følger anvisningerne for at sikre at tøjet holder bedre i længere tid, herunder også i farverne og formen. Husk at holde øje med, om dit tøj har behov for en speciel vaskeindstilling, skal håndvaskes eller bør renses frem for at komme i vaskemaskinen. Det er vigtigt du læser tøjmarkaterne for at være sikker på at du får sorteret dit tøj ordenligt.

 

2. Sorter dit vasketøj

Husk at sortere dit tøj – og specielt i farve. Hvis man blander løsfarvet rødt tøj med fx hvidt tøj, så kommer dit tøj til at være lyserødt efter vasken. Derfor bør du altid sortere dit vasketøj efter farve, samt også sorteres efter materiale. Gå efter at vaske tøj sammen ift. hvilke vaskeanvisninger der på at tøjet. En klassiker er at sortere i lyst og mørkt tøj, men stadig med fokus på de enkelte materialer. Husk at vaske farverigt tøj separat første gang, så det ikke smitter af på det andet tøj – derefter kan det godt vaskes sammen med andet. 

Tip! Hvis man blander vasketøj, så bør du vaske efter den laveste anbefalede temperatur blandt de stoftyper, samt benytte sig af det mest skånsomme vaskeprogram.

 

3. Valg af rækkefølge for vask

Rækkefølgen af dit sorterede tøj, ift. hvornår det skal vaskes, kommer an på, hvad der er nødvendigt for dig fx hvis du er løbet tør for undertøj. Men du bør også tænke over hvilke bunker der kræver strygning eller lufttørring over tørretumbleren – disse kræver nemlig mere tid efterfølgende før de er klar til brug igen.

 

4. Forbehandl pletter før maskinvask

Det er altid nemmere at komme af med pletter, hvis man forbehandler dem inden maskinvask. Det optimale er at behandle pletterne lige så snart skaden er sket. Men hvis det ikke er muligt, så bør en forbehandling hjælpe med at fjerne pletten helt. Hvis pletterne er sværere at fjerne, så bør du ligge det i blød inden vasken.

 

5. Forbered tøj til maskinvask

Før du kommer tøjet ind i vaskemaskinen bør du tømme alle lommer og fjerne mønter, småsten, papir osv., da disse genstande kan ødelægge vaskemaskinen og selve tøjet. Husk at komme delikate tøjgenstande som bh’er og strømpebukser i en vaskepose for ekstra beskyttelse under vasken. Husk også at lukke lynlåse, knappe lommer til, og vende indersiden af bukser ud, så der ikke opstår hvide slidstreger, når du vasker dem.

Tip! Kom evt. også dine sokker i en vaskepose – på den måde forsvinder dine sokker ikke, og du skal dermed ikke bruge tid på at lede efter dem.

 

6. Fyld vaskemaskinen

Vi ved godt, at det kan være fristende at fylde vaskemaskinen helt op med dit tøj, så du ikke skal vaske af flere omgange. Men fylder du din vaskemaskine for meget på én gang, så kan det ødelægge både tøjet og vasken. Det er derfor en god ide kun at have vaskemaskinen fyldt ¾ del op. Hvis du til gengæld vasker uld eller syntetiske tekstiler, så skal den kun være ½ eller 1/3 del fyldt op.

 

7. Indstil vask til den korrekte temperatur og vaskeindstillinger

Du bør følge anvisningerne på mærkaterne, samt følge de anbefalede doseringer af vaskemiddel, da det ved for lidt vaskemiddel kan have svært ved at gøre tøjet rent, og ved for meget vaskemiddel kan ødelægge vaskemaskinen og gøre tøjet stift.

 

8. Fjern tøjet direkte efter vask

Det er altid en god ide at fjerne dit tøj direkte efter en vask. Vådt tøj, som lægger for længe, kan udvikle en muggen lugt, også selvom det kun er i en time. Derudover kan noget tøj smitte af på andet, når det er vådt – så fjern de nu endelig med det samme.

 

9. Tør tøjet ifølge instruktionerne

Der er meget tøj, som ikke kan tåle at komme i tørretumbleren. Hvis det ikke kan det, så lufttørre tøjet. Såfremt du er i tvivl, så er det altid bedre at lufttørre tøjet frem for at bruge tørretumbleren.

 

10. Stryg tøjet (hvis det er nødvendigt)

Det er ikke alt tøj, som kræver eller kan tåle at blive strøget. Skjorter, kjoler og bukser bør stryges for at se ordenlige ud frem for at være krøllet. Dog er der noget tøj, som ikke kræver at blive strøget, hvis de hænges op efter vask eller tørring. Kig altid på tøjmærkatet og følg anvisningerne.

 

11. Fold eller hæng tøjet til opbevaring

Når det kommer til at folde sit tøj, så bør skjorter, kjoler og bukser hænges op for at undgå at blive krøllet. Alt andet tøj kan til gengæld godt blive foldet og lagt på plads i garderoben.

 

BONUS TIP!

Du behøver slet ikke vakse dit tøj hver gang du har brugt det. Såfremt tøjet er beskidt eller lugter, så er det nok en god idet at få det vaskes – dog kan det nogle gange godt nøjes med at blive luftes.

LEAVE A COMMENT

Please note, comments must be approved before they are published


BACK TO TOP
Language
Danish
Open drop down
-->